Saturday, April 27, 2013

Gulai Tulang Rusuk

gulai tulang

Bahan-bahanya:

  • 1 Kg tulang rusuk bersama isinya

  • 300 gm serbuk kari daging

  • 3 sudu besar serbuk cili

  • 2 labu bawang besar-dikisar

  • 6 ulas bawang putih-dikisar

  • 2 inci halia-dikisar

  • 2 liter santan

  • Sedikit rembah 4 sekawan

  • 1 tangkal daun kari

  • 1 helai daun pandan

  • Garam dan gula secukup rasa

  • Minyak untuk menumis

  • 1 batang carot / ubi kentang

  • Sedikit air


Cara Menyediakan:

  • 1-Rebuskan tulang dan daging hingga masak

  • 2-Panaskan minyak, dan masukkan rempah 4 sekawan dan bahan yang telah dikisar bersama daun kari dan daun pandan kacau.

  • 3-Masukkan rempah kari dan serbuk cili.kacau dan masukkan sedikit air..masak rempah hingga pecah minyak.

  • 4-Masukkan tulang dan daging ..dan juga masukkan air rebusan tulang tadi bersama santan.

  • 5-Masukkan garam dan gula dan carot.Renehkan sehingga tulang empuk dan kuah agak pekat.

  • 6-Setelah masak angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment