Bahan-bahanya:
- 1 Kg tulang rusuk bersama isinya
- 300 gm serbuk kari daging
- 3 sudu besar serbuk cili
- 2 labu bawang besar-dikisar
- 6 ulas bawang putih-dikisar
- 2 inci halia-dikisar
- 2 liter santan
- Sedikit rembah 4 sekawan
- 1 tangkal daun kari
- 1 helai daun pandan
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- 1 batang carot / ubi kentang
- Sedikit air
Cara Menyediakan:
- 1-Rebuskan tulang dan daging hingga masak
- 2-Panaskan minyak, dan masukkan rempah 4 sekawan dan bahan yang telah dikisar bersama daun kari dan daun pandan kacau.
- 3-Masukkan rempah kari dan serbuk cili.kacau dan masukkan sedikit air..masak rempah hingga pecah minyak.
- 4-Masukkan tulang dan daging ..dan juga masukkan air rebusan tulang tadi bersama santan.
- 5-Masukkan garam dan gula dan carot.Renehkan sehingga tulang empuk dan kuah agak pekat.
- 6-Setelah masak angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment