Bahan-bahannya:
- 1 kg daging batang pinang-dihiris tebal.cuci dan toskan
- 5 sudu besar serbuk kurma
- 1 helai daun pandan
- 2 biji kentang- dibelah 4
- 1 batang lobak merah-dipotong 6
- 2 tangkal cili padi
- 1 tangkal cili merah-dihiris bunga
- 500 liter santan
- Sedikit air
- Sedikit minyak untuk menumis
Bahan kisar:
- 1 inci halia
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
Bahan Menumis:
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkeh
- 2 biji buah pelaga
Cara Menyediakan:
- 1-Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar ,daun pandan dan bahan tumis..kacau hingga keperangan.
- 2-Masukkan rempah kurma dan sedikit air..kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
- 3-Kemudian masukan daging, kacau sebati..jikalau terlalu kering..masukkan air sedikit..
- 4-Masukkan santan, kentang ,lobak merah, garam dan cili padi..kacau rata..dan biarkan ianya mendidih..
- 5-Masak sehingga dagingnya empuk dan kuahnya tak terlalu pekat..
No comments:
Post a Comment