Bahan-bahannya:
Bahan dohnya.
- 100 ml air
- 45g butter-potong dadu
- 60g tepung gandum- diayak
- 2 biji telur
Cara Menyediakannya:
- 1-Panaskan dengan suhu 180 C.
- 2-Panaskan air dan butter hingga mendidih.
- 3-Matikan api dan masukkan tepung, kacau hingga sebati.
- 4-Panaskan semula hingga tepung kelihatan kepingan nipis ditepi periuk.
- 5-Angkat periuk daripada api, masukkan telur dan dikacau segera hingga sebati...
- 6-Masukkan dalam piping bag dan paipkan bentuk bulat berbunga, di atas loyang yg dilapik kertas minyak.
Bahan Cream Custard:
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu besar tepung jagung
- 4 sudu besar gula
- 200 ml susu segar
- 1 biji telur
- 1 sudu besar mentega
- 1 sudu teh esen vanila
Cara Menyediakannya:
- 1-Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk.
- 2-Masukkan 2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul-ketul.
- 3-Masukkan telur dan kacau lagi.
- 4-Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
- 5-Masak sehingga pekat.
- 6-Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata..Kacau hingga menjadi licin..
No comments:
Post a Comment