Bahan-bahannya:
- Air mengikut sukatan beras
- 3 cawan beras -basuh dan tos kan.
- 1 helai daun pandan
- 1 labu bawang besar-dikisar
- 2 ulas bawang putih-dikisar
- 1 inci halia-dikisar
- 3 sudu besar minyak masak
- 1 sudu besar mentega
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- Sedikit garam
Cara Menyediakannya:
- 1-Panaskan minyak dan mentega kemudian tumis bahan kisar dan 4 sekawan hingga wangi,
- 2-Kemudian masukkan beras dan gaul sebati, kacau selalu dan biarkan sebentar.
- 3-Kemudian tuang beras didalam periuk dan masukkan air,daun pandan dan sedikit garam.
- 4-Masak seperti biasa dan sebelum tutup api.. gaul rata.kemudian barulah tutup api..
No comments:
Post a Comment