Bahan-bahannya:
- 4 ekor ikan kembung
- 2 ulas bawang merah - ditumbuk
- 1 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1 labu bawang besar - dihiris
- 5 biji cili padi -dipotong kecil
- 1 inci kunyit hidup -ditumbuk
- 1 batang serai -diketuk
- 1 inci halia -dihiris
- 1 keping asam keping
- Sedikit air asam jawa
- Garam secukup rasa
- 1 mangkuk air
Cara Menyediakannya:
- 1-Masukkan 1 mangkuk air dlm periuk dan didihkan.
- 2-Bila air dah didih masukkan semua bahan tumbuk iaitu bawang besar dihiris halus,serai,halia,bawang putih,bawang merah,kunyit hidup dan asam keping.
- 3-masak dengan menggunakan api sederhana sehingga semua bahan mesra.
- 4-Kemudian, masukkan ikan.Kacau dan biarkan mendidih sehingga ikan masak .
- 5-Bila ikan dah masak, masukkan garam sedikit,cili padi dan sedikit lagi asam jawa.
- 6-Gaul perlahan2 utk mengelakkan ikan hancur.
- 7-Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment