Bahan-bahannya:
- 300 gram daging
- 10 tangkal cili kering-dikisar
- 1 ulas bawang putih-dikisar
- 2 ulas bawang merah-dikisar
- 1 inci halia-dikisar
- 1 biji bawang besar -dikisar
- Sedikit air asam jawa
- Gula, garam dan perasa secukupnya
Cara Menyediakannya:
- 1-Panaskan minyak dalam kuali,tumiskan bahan2 yang di kisar tadi hingga naik bau dan kering sedikit.
- 2-Kemudian, masukkan daging dan air asam jawa.Kacau seketika.Kecilkan api, biarkan dalam 15mnt.
- 3-Jikalau terlalu kering, tambahkan air asam jawa lagi, hingga dagingnya empuk.
- 4-Bila dah empuk,masukkan garam dan perasa , gaul sebati, kemudian masukkan gula secukup rasa .
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment