Tuesday, May 21, 2013

Sambal Daging

sambal daging22sambal daging11

Bahan-bahannya:

  • 300 gram daging

  • 10 tangkal cili kering-dikisar

  • 1 ulas bawang putih-dikisar

  • 2 ulas bawang merah-dikisar

  • 1 inci halia-dikisar

  • 1 biji bawang besar -dikisar

  • Sedikit air asam jawa

  • Gula, garam dan perasa secukupnya


Cara Menyediakannya:

  • 1-Panaskan minyak dalam kuali,tumiskan bahan2 yang di kisar tadi hingga naik bau dan kering sedikit.

  • 2-Kemudian, masukkan daging dan air asam jawa.Kacau seketika.Kecilkan api, biarkan dalam 15mnt.

  • 3-Jikalau terlalu kering, tambahkan air asam jawa lagi, hingga dagingnya empuk.

  • 4-Bila dah empuk,masukkan garam dan perasa , gaul sebati, kemudian masukkan gula secukup rasa .


Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment