Bahan-bahannya:
- 4 ekor ketam-diketuk dan diasingkan isi dan kulitnya
- 1 sudu besar serbuk daging( faiza)
- 1 sudu kecil serbuk cili
- 1 labu bawang besar-dicincang halus
- 1 tangkal cili hidup-dicincang halus
- 6 tangkal cili padi-dicincang halus
- 1 sudu kecil jintan putih
- 1 sudu besar sos tiram
- Sedikit garam dan perasa
- Sedikit daun bawang dan daun sup-dihiris halus
- 1 biji telur
- Minyak untuk menggoreng
Cara Menyediakannya:
- 1-Cuci kulit ketam hingga bersih dan ketepikan.
- 2-Gaulkan kesemua bahan termasuk isi ketam dan telur didalam sebiji mangkuk.
- 3-Gaulkan sampai sebati.jikalau terlalu cair boleh ditambah tepung atau ubi kentang yang telah di lenyek.
- 4- Kemudian masukkan bahan yang digaul tadi, didalam kulit ketam. Biarkan selama 10 minit.
- 5-Panaskan minyak dan masukkan ketam kedalam kuali dengan minyak yang sederhana panas. Supaya isi didalamnya betul-betul masak dengan baiknya.
- 6-Selepas nampak garing bolehlah terbalikkan ketam . Goreng sehingga masak.
- 7-Boleh dihidang diatas pinggan dengan di hiasi tomato dan salad.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment