Tuesday, May 28, 2013

Sambal Petai Udang

sambai petai

Bahan-bahannya:

  • 800 gm udang

  • 10 papan petai – dibuang kulit

  • 1 labu bawang besar –ditumbuk

  • 3 ulas bawang putih –ditumbuk

  • 8 sudu besar cili kisar

  • 2 sudu besar sos cili

  • Sedikit air asam jawa

  • Garam dan gula

  • Minyak masak


Cara Menyediakannya:

  • 1-Panaskan minyak, Tumis bawang besar, bawang putih sehingga naik bau.

  • 2-Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.

  • 3-Masukkan sos cili, asam jawa, garam dan gula secukup rasa dan kacau.

  • 4-Masukkan udang dan petai. Kacau rata sehingga udang masak.

  • 5-Apabila udang masak dan pecah minyak,bolehlah tutup api..

No comments:

Post a Comment