Tuesday, May 7, 2013

Sambal Tumis Ikan Tamban

sambal tumis ikan tamban

Bahan-bahannya:

  • 4 ekor ikan tamban

  • Sedikit serbuk kunyit

  • Sedikit garam

  • sedikit air asam jawa

  • gula dan garam secukup rasa


Bahan Dikisar:

  • 10 tangkal cili kering

  • 1 labu bawang besar

  • 2 ulas bawang putih


Cara Menyediakan:

  • 1-Ikan tamban perlulah disiang dahulu, cuci bersih dan dikelar2 badan ikan tamban barulah digaul dengan sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam hingga rata.

  • 2-Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.

  • 3-Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih yang dikisar hingga naik aromanya.

  • 4-Kemudian masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.

  • 5-Tuangkan air asam jawa, dan sedikit garam dan gula . Masak hingga pekat.

  • 6-Masukkan ikan tadi, gaul hingga rata .Rasa terlebih dahulu ,jika ok bolehlah dimatikan api.

No comments:

Post a Comment