Bahan-bahannya:
- 4 ekor ikan tamban
- Sedikit serbuk kunyit
- Sedikit garam
- sedikit air asam jawa
- gula dan garam secukup rasa
Bahan Dikisar:
- 10 tangkal cili kering
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
Cara Menyediakan:
- 1-Ikan tamban perlulah disiang dahulu, cuci bersih dan dikelar2 badan ikan tamban barulah digaul dengan sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam hingga rata.
- 2-Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
- 3-Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih yang dikisar hingga naik aromanya.
- 4-Kemudian masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
- 5-Tuangkan air asam jawa, dan sedikit garam dan gula . Masak hingga pekat.
- 6-Masukkan ikan tadi, gaul hingga rata .Rasa terlebih dahulu ,jika ok bolehlah dimatikan api.
No comments:
Post a Comment