Sunday, May 12, 2013

Masak Kicap Daging

msk kicap dagingmsk kicap1

Bahan-bahannya:

  • 500 gm Daging lembu-direbus hingga empok dan dipotong nipis dan kecil

  • 2 sudu besar serbuk cili kering

  • 1 labu bawang besar- dikisar

  • 3 ulas bawang putih - dikisar

  • 1 inci Halia - dikisar

  • 1 sudu besar lada hitam

  • 2 sudu besar kicap manis

  • 2 sudu besar kicap pekat

  • 1 sudu sos tiram

  • Sedikit gula

  • 3 biji cili padi

  • 1 labu bawang besar-dihiris butang

  • Sedikit air asam jawa


Cara Menyediakannya:

  • 1-Tumiskan bahan yang dikisar dan masak hingga naik minyak .

  • 2-Kemudian Masukkan serbuk cili,lada hitam dan daging yang telah direbus bersama air rebusannya.

  • 3-Biarkan daging agak kering masukkan kicap,sos tiram,gula dan perahan air asam jawa dan biarkan ia kering seketika.

  • 4-Akhir sekali masukkan cili padi dan bawang besar..kacau dan tutup api..masak kicap ni sedap dimakan dengan nasi panas2..

No comments:

Post a Comment