Bahan-bahannya:
- 500 gm Daging lembu-direbus hingga empok dan dipotong nipis dan kecil
- 2 sudu besar serbuk cili kering
- 1 labu bawang besar- dikisar
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- 1 inci Halia - dikisar
- 1 sudu besar lada hitam
- 2 sudu besar kicap manis
- 2 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu sos tiram
- Sedikit gula
- 3 biji cili padi
- 1 labu bawang besar-dihiris butang
- Sedikit air asam jawa
Cara Menyediakannya:
- 1-Tumiskan bahan yang dikisar dan masak hingga naik minyak .
- 2-Kemudian Masukkan serbuk cili,lada hitam dan daging yang telah direbus bersama air rebusannya.
- 3-Biarkan daging agak kering masukkan kicap,sos tiram,gula dan perahan air asam jawa dan biarkan ia kering seketika.
- 4-Akhir sekali masukkan cili padi dan bawang besar..kacau dan tutup api..masak kicap ni sedap dimakan dengan nasi panas2..
No comments:
Post a Comment