Bahan-bahannya:
- 2 biji terung panjang
- 1 cm kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 4 ulas bawang merah-dihiris
- 2 ulas bawang putih-dihiris
- 2 cm halia -dihiris
- 2 tangkal daun kari
- 4 sudu besar serbuk kari daging
- 2 sudu besar kerisik
- Sedikit air asam jawa
- 1 cawan santan
- Sedikit garam dan gula
- minyak menumis
Cara Menyediakannya:
- 1-Panaskan minyak tumis kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga hingga naik bau.
- 2-Tumis semua bawang merah,bawang putih dan halia.Bersama daun kari..
- 3-Setelah itu masukkan serbuk kari daging yang sudah di bancuh sedikit dengan air.Biarkan sehingga pecah minyak dan naik bau wangi
- 4-Masukkan santan dan masak sebentar.Kemudian masukkan air asam jawa
- 5-Masukkan pula kerisik , kacau dan masak lagi. Masukkan garam dan sedikit gula .Masak sehingga kuah pekat .
- 6-Akhir sekali masukkan terung kacau dan biarkan terung masak .setelah itu bolehlah tutup api..
No comments:
Post a Comment