Monday, May 20, 2013

Pajeri Terung

Pajeri terung

Bahan-bahannya:

  • 2 biji terung panjang

  • 1 cm kulit kayu manis

  • 1 kuntum bunga lawang

  • 2 biji buah pelaga

  • 4 ulas bawang merah-dihiris

  • 2 ulas bawang putih-dihiris

  • 2 cm halia -dihiris

  • 2 tangkal daun kari

  • 4 sudu besar serbuk kari daging

  • 2 sudu besar kerisik

  • Sedikit air asam jawa

  • 1 cawan santan

  • Sedikit garam dan gula

  • minyak menumis


Cara Menyediakannya:

  • 1-Panaskan minyak tumis kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga hingga naik bau.

  • 2-Tumis semua bawang merah,bawang putih dan halia.Bersama daun kari..

  • 3-Setelah itu masukkan serbuk kari daging yang sudah di bancuh sedikit dengan air.Biarkan sehingga pecah minyak dan naik bau wangi

  • 4-Masukkan santan dan masak sebentar.Kemudian masukkan air asam jawa

  • 5-Masukkan pula kerisik , kacau dan masak lagi. Masukkan garam dan sedikit gula .Masak sehingga kuah pekat .

  • 6-Akhir sekali masukkan terung kacau dan biarkan terung masak .setelah itu bolehlah tutup api..

No comments:

Post a Comment