Thursday, May 23, 2013

Masak Lemak Cili Padi Daging

msk lemak daging

Bahan-bahannya:

  • 300 gm daging

  • 1 batang serai-diketuk

  • 20 biji cili padi

  • 1/2 inci kunyit hidup

  • 1/2 cawan santan pekat

  • 1 cawan santan cair

  • 1 helai daun limau purut

  • 1 Labu bawang besar

  • 1 ulas bawang putih

  • Sedikit garam

  • 1/2 cawan air


Cara Menyediakannya:

  • 1-Kisar cili api,kunyit hidup ,bawang besar dan bawang putih sehingga halus.

  • 2-Kemudian masukkan bahan yang telah di kisar dan serai kedalam periuk.

  • 3-Masukkan daging dan tambah sedikit air. Masak sehingga daging empuk.

  • 4-Jika daging telah empuk masukkan santan cair , daun limau purut dan sedikit air.

  • 5-Masukkan santan pekat dan garam.kacau sedikit dan tutup api.

No comments:

Post a Comment