Bahan-bahannya:
- 4 ekor ikan gelama -digoreng terlebih dahulu
- 1/2 sudu kecil pati asam jawa-adabi
- 10 tangkal cili kering -dikisar
- 1 labu bawang besar-dikisar
- 2 ulas bawang putih -dikisar
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 inci belacan-dikisar bersama cili dan bawang.
Cara Menyediakannya:
- 1-Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga naik wangi
- 2-Masukkan bahan kisar dan tumis hingga cili garing.
- 3-Masukkan air asam jawa, garam dan gula serta . Kacau rata.
- 4-Masak hingga pekat sehingga pecah minyak.Masak hingga kering cabainya.
- 5-Jikalau rasa dah ok ..bolehlah ditutupkan api..
- 6-Sambal yang sudah masak bolehlah dituangkan diatas ikan gelama goreng..
- 7-Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment