Bahan-bahannya:
- 6 ekor ketam-dipotong 2
- 1/2 biji nenas-dihiris
- 3 batang serai, dititik
- 1 keping asam gelugor
- 1 biji kelapa-diambil santan dan sedikit patinya
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 bungkus serbuk kari
Bahan Kisar:
- 4 ulas cili merah
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1 biji buah keras
Cara Menyediakan:
- 1-Ketam dibersihkan, diketuk2 sedikit penyepitnya, kerat kaki2 kecil dan kerat 2, cuci bersih
- 2- masukan ke dalam periuk bersama serai titik dan bahan kisar halus bersama serbuk kari.
- 3-Masak hingga mendidih dan ketam bertukar warna.
- 4-Tuang santan, kacau dan bila mendidih, masukkan nenas dan asam gelugor, biarkan ianya mendidih seketika.
- 5- Tambah pati santan, perasa dan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau rata.
- 6-Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu.
- 7-Rasa dan jika ianya ,ok bolehlah dimatikan api. Hidangkan bersama nasi panas2....
No comments:
Post a Comment