Tuesday, May 7, 2013

Gulai Lemak Ketam Bersama Nenas

gulai lemak ketam

Bahan-bahannya:

  • 6 ekor ketam-dipotong 2

  • 1/2 biji nenas-dihiris

  • 3 batang serai, dititik

  • 1 keping asam gelugor

  • 1 biji kelapa-diambil santan dan sedikit patinya

  • Garam dan gula secukup rasa

  • 1 bungkus serbuk kari


Bahan Kisar:

  • 4 ulas cili merah

  • 1 labu bawang besar

  • 4 ulas bawang merah

  • 3 ulas bawang putih

  • 1/2 inci kunyit hidup

  • 1 biji buah keras


Cara Menyediakan:

  • 1-Ketam dibersihkan, diketuk2 sedikit penyepitnya, kerat kaki2 kecil dan kerat 2, cuci bersih

  • 2- masukan ke dalam periuk bersama serai titik dan bahan kisar halus bersama serbuk kari.

  • 3-Masak hingga mendidih dan ketam bertukar warna.

  • 4-Tuang santan, kacau dan bila mendidih, masukkan nenas dan asam gelugor, biarkan ianya mendidih seketika.

  • 5- Tambah pati santan, perasa dan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau rata.

  • 6-Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu.

  • 7-Rasa dan jika ianya ,ok bolehlah dimatikan api. Hidangkan bersama nasi panas2....

No comments:

Post a Comment