Bahan-bahannya:
- 4 ekor ikan kembung
- 1 labu bawang besar -dikisar
- 2 ulas bawang merah -dikisar
- 3 ulas bawang putih -dikisar
- 3 sudu besar serbuk rempah kari - gaul dengan bahan kisar
- 1 sudu besar serbuk cili-gaul dengan bahan kisar
- 2 cawan santan pekat
- 1 cawan air asam jawa
- air secukupnya
- garam secukupnya
- Gula sedikit
Bahan Menumis:
- 2 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 tangkal daun kari
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara Menyediakannya:
- 1-Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis dan daun kari,masak hingga wangi.
- 2-Masukkan serbuk kari ,serbuk cili yang dicampur dengan bahan kisar. Kacau seketika dan biarkan rempah pecah minyak.
- 3-Masukkan sedikit air, santan , air asam jawa dan ikan. Masak hingga mendidih.
- 4-Setelah mendidih masukkan garam dan gula sedikit..perlulah kacau seketika agar santan tak pecah atau berketul-ketul.
- 5-Biarkan seketika dengan api yang perlahan..
- 6-Selepas ianya agak pecah minyak bolehlah tutup api..sedialah menghidangkannya...
Note:Gulai ini boleh dimasukkan bendi ,carrot , terung dan cili padi ..saya x letakkannya..guna bahan yang ada je...
No comments:
Post a Comment