Bahan-bahannya:
- 300 gm daging -dihiris kecik
- 10 tangkal cili kering-dikisar
- 1 labu bawang besar-dikisar
- Bawang putih-dikisar
- Bawang merah-dikisar
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 inci halia -dikisar
- 1 biji buah pelaga-dikisar
- 3 sudu besar kerisik
- Sedikit air asam jawa
- 1 batang Serai- diketuk
- Garam dan gula secukup rasa.
Cara Menyediakannya:
- 1-Tumiskan bahan kisar dan kulit kayu manis,bunga lawang,sehingga mendidih dan naik baunya.
- 2-Masukkan daging,masak hingga dagingnya empuk.Masukkan kerisik dan serai..gaul rata.
- 3-Masukkan air asam jawa,garam dan gula..gaulkan lagi.Biar seketika.
- 4-kalau daging dah empuk dan sudah kuahnya agak kering sedikit bolehlah padamkan api.
- 5-Bolehlah dihidangkan..
No comments:
Post a Comment