Bahan Untuk kacang:
- 1 cawan kacang hijau -rendamkan dulu selama 1 jam
- Air secukupnya untuk merebus
- 1 cawan gula pasir-ikut kalau tak suka manis,boleh kurangkan gula..
- 3 sudu besar kelapa parut-ambil yang putih
- 3 sudu besar tepung gandum
Cara Menyedia Kacang:
- 1-Kacang hijau direbus sehingga empuk dan kering airnya.
- 2-Jangan biar kacang menjadi hangus.
- 3-Masukkan kelapa parut, gula dan tepung gandum. Gaul sebati dan sejukkan.
- 4-Ambil sedikit adunan dan bentukkan seperti bebola. Leperkan. Buat hingga habis.
Bahan Tepung :
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung beras
- Sedikit serbuk kunyit
- 1/2 sudu kecil kapur sirih
- Air secukupnya
- Sedikit garam
- Minyak masak untuk menggoreng.
Cara Menyediakannya:
- 1-Masukkan kesemua bahan kecuali minyak masak didalam 1 mangkuk. Kacau hingga rata..
- 2-Panaskan minyak dan celup kacang yang telah dibentuk ,ke dalam bancuhan tepung dan goreng sehingga kuning keemasan.
- 3-Angkat dan toskan.
Selamat Mencuba..untuk minum petang..
No comments:
Post a Comment