Saturday, June 1, 2013

Apam Gula Merah

apam gula merah

Bahan-bahannya:

  • 11/2 cwn air

  • 1/2 cwn gula merah

  • 1 helai daun pandan -disimpul

  • 2 cawan tepung gandum

  • 1 sudu kecil serbuk yis

  • 3 sudu besar gula pasir

  • Sedikit garam


Cara Menyediakannya:

  • 1-Masak air dan masukkan gula merah,gula putih dan daun pandan.masak hingga larut & mendidih.

  • 2-Setelah itu matikan api, tapis air gula tersebut ke dalam 1 mangkuk.

  • 3-Gaulkan tepung gandum dengan serbuk yis ke dalam mangkuk bancuhan.

  • 4-Masukkan air gula ke dalam campuran tepung, sedikit demi sedikit hingga air dan tepung sebati.

  • 5-Biarkan adunan selama 1 jam atau bancuhan naik ..

  • 6-sapukan loyang dengan minyak jagung sedikit..

  • 7 Setelah apam naik, tuangkan ke dalam loyang yang telah digris dan biarkan seketika-lebih kurang 30minit..

  • 8-Kukus apam selama 30 minit.

  • 9- Hidangkan apam dengan kelapa yang telah digaulkan dengan sedikit garam.

No comments:

Post a Comment