Bahan-bahannya:
- 11/2 cwn air
- 1/2 cwn gula merah
- 1 helai daun pandan -disimpul
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil serbuk yis
- 3 sudu besar gula pasir
- Sedikit garam
Cara Menyediakannya:
- 1-Masak air dan masukkan gula merah,gula putih dan daun pandan.masak hingga larut & mendidih.
- 2-Setelah itu matikan api, tapis air gula tersebut ke dalam 1 mangkuk.
- 3-Gaulkan tepung gandum dengan serbuk yis ke dalam mangkuk bancuhan.
- 4-Masukkan air gula ke dalam campuran tepung, sedikit demi sedikit hingga air dan tepung sebati.
- 5-Biarkan adunan selama 1 jam atau bancuhan naik ..
- 6-sapukan loyang dengan minyak jagung sedikit..
- 7 Setelah apam naik, tuangkan ke dalam loyang yang telah digris dan biarkan seketika-lebih kurang 30minit..
- 8-Kukus apam selama 30 minit.
- 9- Hidangkan apam dengan kelapa yang telah digaulkan dengan sedikit garam.
No comments:
Post a Comment