Bahan-bahannya:
- 10 ekor ikan bunga raya segar-dicuci dan dibuang tulangnya
- 5-6 sudu besar tepung gandum
- 2 sudu besar tepung beras
- Sedikit serbuk kunyit dan garam
- Air secukupnya untuk membancuh tepung
Cara Menyediakannya:
- 1-Buang isi perut ikan dan tulangnya sekali,kemudian bersih ikan serta toskannya. ketepikan.
- 2-Kemudian masukkan tepung serta serbuk kunyit dan garam ke dalam mangkuk yang sesuai .
- 3-Tuang air sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk yang berisi tepung dan bancuhkan ianya seperti bancuhan tepung mengoreng pisang .
- 4-Panaskan minyak secukupnya ,kemudian masukkan ikan ke dalam bancuhan tepung ini dan gaul rata .
- 5-Masukkan ikan ini seekor demi seekor ke dalam minyak panas dan goreng ikan sampai masak dan garing .
- 6-Angkat ikan dan tos dahulu, kemudian boleh la dihidang dengan sos cili dan sedap dimakan semasa masih panas.
No comments:
Post a Comment