Bahan-bahannya:
- 1 biji kepala ikan Tongkol-dibelah 2
- 1 1/2 bungkus serbuk kari ikan Faiza
- 2 labu bawang besar -dikisar
- 2 ulas bawang putih -dikisar
- 200ml pati santan
- 10 batang bendi
- 2 biji tomato -dipotong 4
- air asam jawa secukupnya
- sedikit garam
- sedikit gula
- sedikit minyak masak -untuk menumis
- Sedikit air
Bahan Menumis:
- 2 Tangkal daun kari
- 2 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
Cara Menyediakannya:
- 1-Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih & daun kari. Biar naik bau dan kekuningan.
- 2-Masukkan serbuk kari, bersama bahan kisar.dengan api tidak terlalu besar dan masukkan sedikit air.
- 3-Biarkan rempah pecah minyak.
- 4-Kemudian masukkan santan dan air asam jawa.kacau.
- 5-Akhir sekali masukkan kepala ikan tenggiri,bendi dan tomato..
- 6-Masukkan garam dan perasa.biarkan bendi lembut seketika..
- 7-Masak hingga kuah pecah minyak sedikit..
No comments:
Post a Comment