Monday, June 10, 2013

Gulai Kepala Ikan Tongkol

kari ikan tongkol

Bahan-bahannya:

  • 1 biji kepala ikan Tongkol-dibelah 2

  • 1 1/2 bungkus serbuk kari ikan Faiza

  • 2 labu bawang besar -dikisar

  • 2 ulas bawang putih -dikisar

  • 200ml pati santan

  • 10 batang bendi

  • 2 biji tomato -dipotong 4

  • air asam jawa secukupnya

  • sedikit garam

  • sedikit gula

  • sedikit minyak masak -untuk menumis

  • Sedikit air


Bahan Menumis:

  • 2 Tangkal daun kari

  • 2 ulas bawang merah

  • 2 ulas bawang putih


Cara Menyediakannya:

  • 1-Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih & daun kari. Biar naik bau dan kekuningan.

  • 2-Masukkan serbuk kari, bersama bahan kisar.dengan api tidak terlalu besar dan masukkan sedikit air.

  • 3-Biarkan rempah pecah minyak.

  • 4-Kemudian masukkan santan dan air asam jawa.kacau.

  • 5-Akhir sekali masukkan kepala ikan tenggiri,bendi dan tomato..

  • 6-Masukkan garam dan perasa.biarkan bendi lembut seketika..

  • 7-Masak hingga kuah pecah minyak sedikit..

No comments:

Post a Comment