Bahan-bahannya:
- 1 bungkus bihun ~ direndam hingga lembut dan toskan
- 200 gm daging-dihiris nipis
- Sedikit kobis -dihiris halus
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- 1 sudu kecil serbuk lada putih
- Minyak untuk menumis
- Garam secukup rasa
- 3 tangkal cili padi-diketuk
- Sedikit gula
- Sedikit air
- 4 ulas bawang merah-ditumbuk
- 2 ulas bawang putih-ditumbuk
Cara menyediakannya:
- 1-Panaskan minyak lalu tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
- 2-Masukkan daging masak seketika. Masukkan kobis dan kacau sebati.
- 3-Masukkan bihun,lada hitam, air, garam, dan gula. . Gaulkan hingga sebati dan kacau sehingga bihun lembut.
- 4-Taburkan serbuk lada putih dan cili padi..kacau lagi
- 5-Biarkan seketika hingga bihun betul2 masak..dan sekali lagi kacau dan bolehlah tutup api.
No comments:
Post a Comment