Sunday, June 9, 2013

Bihun Goreng Lada Hitam

bihun singapore

Bahan-bahannya:

  • 1 bungkus bihun ~ direndam hingga lembut dan toskan

  • 200 gm daging-dihiris nipis

  • Sedikit kobis -dihiris halus

  • 1 sudu besar serbuk lada hitam

  • 1 sudu kecil serbuk lada putih

  • Minyak untuk menumis

  • Garam secukup rasa

  • 3 tangkal cili padi-diketuk

  • Sedikit gula

  • Sedikit air

  • 4 ulas bawang merah-ditumbuk

  • 2 ulas bawang putih-ditumbuk


Cara menyediakannya:

  • 1-Panaskan minyak lalu tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga wangi.

  • 2-Masukkan daging masak seketika. Masukkan kobis dan kacau sebati.

  • 3-Masukkan bihun,lada hitam, air, garam, dan gula. . Gaulkan hingga sebati dan kacau sehingga bihun lembut.

  • 4-Taburkan serbuk lada putih dan cili padi..kacau lagi

  • 5-Biarkan seketika hingga bihun betul2 masak..dan sekali lagi kacau dan bolehlah tutup api.

No comments:

Post a Comment