Sunday, June 9, 2013

Daging Lada Hitam

daging lada

Bahan-bahannya:

  • 500 gm daging-dihiris nipis

  • 3 biji kentang-dibelah 6

  • 2 labu bawang besar-dihiris bulat

  • 3 ulas bawang putih-ditumbuk

  • 1 inci halia-ditumbuk

  • 6 biji cili padi-ditumbuk halus

  • 1 sudu besar lada hitam

  • 2 helai daun limau purut

  • Sedikit serbuk lada putih

  • Sedikit garam dan gula

  • Sedikit air

  • Sedikit minyak untuk menumis


Cara Menyediakannya:

  • 1-Panaskan minyak dalam kuali ..tumiskan bawang putih,halia dan cili padi hingga naik wangi.

  • 2-Masukkan hirisan daging dan kacau rata.biar seketika..

  • 3-Masukkan kentang dan sedikit air..untuk membiarkan kentang embuk.

  • 4-Kemudian masukkan garam ,gula,serbuk lada hitam,serbuk lada putih dan daun limau purut..kacau

  • 5-Akhir sekali masukkan bawang besar kacau seketika..dan biar pecah minyak..

  • 6-Apabila pecah minyak bolehlah tutup api...

No comments:

Post a Comment