Bahan-bahannya:
- 500 gm daging-dihiris nipis
- 3 biji kentang-dibelah 6
- 2 labu bawang besar-dihiris bulat
- 3 ulas bawang putih-ditumbuk
- 1 inci halia-ditumbuk
- 6 biji cili padi-ditumbuk halus
- 1 sudu besar lada hitam
- 2 helai daun limau purut
- Sedikit serbuk lada putih
- Sedikit garam dan gula
- Sedikit air
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara Menyediakannya:
- 1-Panaskan minyak dalam kuali ..tumiskan bawang putih,halia dan cili padi hingga naik wangi.
- 2-Masukkan hirisan daging dan kacau rata.biar seketika..
- 3-Masukkan kentang dan sedikit air..untuk membiarkan kentang embuk.
- 4-Kemudian masukkan garam ,gula,serbuk lada hitam,serbuk lada putih dan daun limau purut..kacau
- 5-Akhir sekali masukkan bawang besar kacau seketika..dan biar pecah minyak..
- 6-Apabila pecah minyak bolehlah tutup api...
No comments:
Post a Comment