Bahan-bahannya:
- 4 biji telur-direbus dan dibuang kulitnya
- 2 ulas bawang merah-dihiris
- 2 ulas bawang putih-dihiris
- 1 inci halia -di hiris
- 3 sudu besar serbuk kari-bancuh dengan air
- 1/2 cawan santan pekat
- 1 biji cili merah
- 2 biji kentang-dibelah 4
- 1 keping asam gelugur
- 1 tangkal daun kari
- Air secukupnya
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkeh
- 1 biji buah pelaga
- Garam secukupnya
Cara Menyediakannya:
- 1-Tumis bahan yang dihiris bersama daun kari dan diikuti dengan 4 sekawan..tumis hingga wangi.
- 2-Kemudian masukkan serbuk kari yang telah dicampur dengan air, asam gelugur, air dan santan.
- 3-Bila kuah mula mendidih kacau selalu supaya santan tidak berketul-ketul.
- 4-Masukkan telur kedalam kuah yang mendidih tadi.kacau seketika..
- 5-Masukkan garam,cili merah dan kentang..kacau dan biar seketika sehingga kentang lembut.
- 6-Apabila kentang sudah lembut,kacau dan bolehlah tutup api..
No comments:
Post a Comment