Tuesday, June 18, 2013

Gulai Telur

gulai teloq

Bahan-bahannya:

  • 4 biji telur-direbus dan dibuang kulitnya

  • 2 ulas bawang merah-dihiris

  • 2 ulas bawang putih-dihiris

  • 1 inci halia -di hiris

  • 3 sudu besar serbuk kari-bancuh dengan air

  • 1/2 cawan santan pekat

  • 1 biji cili merah

  • 2 biji kentang-dibelah 4

  • 1 keping asam gelugur

  • 1 tangkal daun kari

  • Air secukupnya

  • 1 batang kulit kayu manis

  • 2 kuntum bunga lawang

  • 2 kuntum bunga cengkeh

  • 1 biji buah pelaga

  • Garam secukupnya


Cara Menyediakannya:

  • 1-Tumis bahan yang dihiris bersama daun kari dan diikuti dengan 4 sekawan..tumis hingga wangi.

  • 2-Kemudian masukkan serbuk kari yang telah dicampur dengan air, asam gelugur, air dan santan.

  • 3-Bila kuah mula mendidih kacau selalu supaya santan tidak berketul-ketul.

  • 4-Masukkan telur kedalam kuah yang mendidih tadi.kacau seketika..

  • 5-Masukkan garam,cili merah dan kentang..kacau dan biar seketika sehingga kentang lembut.

  • 6-Apabila kentang sudah lembut,kacau dan bolehlah tutup api..

No comments:

Post a Comment