Bahan-bahannya:
- 6 ekor sotong sederhana besar
- 1 ulas bawang merah -dihiris
- 1 ulas bawang putih -dihiris
- 1 labu bawang besar -dihiris bulat
- 1 inci halia-dihiris
- 1 tangkai daun kari
- 4 sudu besar serbuk kari
- Sedikit air asam jawa
- Sedikit garam dan gula
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 biji bunga cengkih
- 1 cawan santan
- Sedikit minyak
Cara Menyediakannya:
- 1-Tumiskan bahan yang dihiris sehingga naik bau.
- 2-Masukkan kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih dan daun kari. Gaul rata dan tumis hingga naik bau.
- 3-Masukkan sotong, serbuk kari . Tambah air jika perlu.
- 4-Masukkan santan,gula dan air asam jawa.biarkan mendidih seketika.
- 5-Masukkan bawang besar ,kacau dan tutup api
No comments:
Post a Comment