Bahan-bahannya:
- 6 ketul drumet ayam-Potong kepak ayam bahagian pangkalnya.cuci dan toskan
- 2 tangkal daun kari
- 2 ulas bawang merah-dihiris
- 2 ulas bawang putih-dihiris
- 1 inci halia-dihiris
- 1 biji cili merah-dibelah 2
- 2 biji cili padi
- Sedikit halba dan biji sawi
- 4 sudu besar rempah kari daging
- 1 sudu besar serbuk cili
- Sedikit garam dan gula
- Sedikit air asam jawa
- Minyak untuk menumis
- Air secukupnya
- 2 biji ubi kentang-dipotong 4
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga cengkih
- 1 kuntum bunga lawang
Cara Menyediakannya:
- 1-Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan yang dihiris bersama biji sawi,halba,daun kari dan diikuti dengan 4 sekawan,Tumis sehingga wangi bau bawang.
- 2-Bancuhkan rempah kari dan serbuk cili bersama air asam jawa.
- 3-Masukkan ke dalam tumisan tadi. Tumis sehingga rempah agak kering dan pecah minyak.
- 4-Masukkan ayam. kacau hingga rata dan biarkan seketika sehingga air ayam keluar.
- 5-Masukkan air dan kentang kacau lagi.Kemudian masukkan garam dan gula secukupnya.
- 6-Biarkan sehingga ayam dan kentang masak sepenuhnya. Jangan lupa kacau sekali sekala.
- 7-Apabila ayam sudah masak, masukkan cili merah dan cili padi, kacau sekali lagi dan tutup api.
No comments:
Post a Comment