Bahan-bahannya:
- 4 biji telur ayam-direbus dan dikupas kulitnya
- 1 cawan santan pekat
- 3 biji kentang -dibelah empat
- 4 biji cili padi
- Sedikit carot-dipotong 4
- 1 labu bawang besar-dibelah empat
- Sedikit air
- Garam,gula,serbuk perasa
Bahan untuk menumis:
- 1 biji bawang besar-dihiris
- 2 ulas bawang putih-dihiris
- 1 inci halia-dihiris
- 2 biji buah pelaga
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- 3 tangkai daun kari
Bahan kisar:
- 5 sudu besar rempah kurma
- 1 labu bawang besar
- 1 inci halia
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
Cara Menyediakannya:
- 1-Masukan minyak didalam periuk,dan minyak mulai panas masukkan bahan menumis.Masak sehingga keluarkan bau harum dan bawang mulai tukar kuning keemasan.
- 2-Selepas itu masukkan bahan kisar dan kacau. Tutup masakan dengan tudung periuk dan masak sehingga pecah minyak.
- 3-Kemudian masukkan telur rebus dan kacau. gaul rata dengan rempah diikuti dengan santan pekat. Sekiranya kuah agak pekat, dan ingin kuah yang lebih, bolehlah tambah air.
- 4-Perasakan dengan garam, gula, dan serbuk perasa
- 5-Seterusnya masukkan ubi kentang dan carot. Masak sehingga empuk
- 6-Setelah masak, rasa kemasinan dan tambah garam jika perlu. Akhir sekali masukkan potongan bawang besar, dan cili hijau. Kacau rata dan masak seketika lebih kurang 5 minit.
- 7-Tutup api dan tutup masakan dengan tudung periuk.
No comments:
Post a Comment