Sunday, June 2, 2013

Murtabak Mini

murtabak mini

Bahan-bahannya:

  • Bahan Kulit:

  • 500 gm tepung gandum

  • 2 cawan air

  • 1/2 sudu kecil garam

  • 1 sudu besar gula

  • 1 sudu besar susu pekat


Cara Menyediakannya:

  • 1-Campurkan semua bahan didalam 1 bekas.Uli sehingga menjadi doh yg licin & kental.uli perlahan..

  • 2-Ketul bulat2 dan sapu kesemua ketulan itu dengan sedikit minyak.ketul hingga habis.

  • 3-Biar sekurang-kurangnya 3 jam baru boleh ditebar.


Bahan Inti:

  • 8 biji kentang-dipotong dadu kecil

  • 1/2 kilo daging lembu @ ayam-dihiris halus.

  • 8 ulas bawang merah

  • 4 ulas bawang putih

  • 6 sudu besar rempah kari daging-dibancuh dgn semangkuk air.

  • 6 biji telur

  • Sedikit garam

  • 2 labu bawang besar-potong dadu kecil

  • Sedikit daun bawang dan daun sup


Cara Menyediakannya:

  • 1-Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi

  • 2-Masukkan bancuhan rempah kari,goreng hingga pecah minyak.

  • 3-Masukkan daging dan secawan air.apabila daging hampir empuk masukkan kentang.biar hingga kentang empuk.tutup api dan sejukkannya.

  • 4-Campurkan telur,bawang besar dadu, daun sup,daun bawang,garam dan inti yg telah sejuk gaul hingga rata.ketepikan.

  • 5-Panaskan kuali atas api yg agak kecil.sapu minyak atas permukaan tutup periuk.kembangkan sebiji doh diatasnya sehingga agak nipis tapi jangan sampai terkoyak tebar dengan cermat menggunakan kedua belah tangan dan letakkan atas kuali.

  • 8-Bila bahagian bawah telah garing,balikkan.Buat hingga habis.


*Murtabak mini sesuai dihidang bersama bawang besar cincang dan cuka

No comments:

Post a Comment