Bahan-bahannya:
- 500gm daging-dipotong lebar
- 4 labu ubi kentang-dibelah 4
- 2 inci halia-dikisar
- 2 labu bawang besar-dikisar
- 2 ulas bawang merah-dihiris
- 3 ulas bawang putih-dihiris
- 1 cawan santan pekat
- 2 biji buah pelaga
- 4 sudu besar rempah kari daging
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- 3 biji bunga cengkih
- 1 batang kulit kayu manis
- Sedikit garam dan gula
Cara Menyediakannya:
- 1-Gaulkan daging bersama bahan rempah ,iaitu jintan putih,serbuk ketumbar,serbuk kari,bawang besar ,halia dan garam.
- 2-Tumis bawang merah ,bawang putih bersama kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga hingga naik bau.
- 3-Masukkan daging yg diperap tadi dan kacau sebati. kacau seketika,
- 4-Masukkan santan dan ubi kentang. masak hingga daging dan ubi kentang empuk.
- 5-Masukkan garam dan gula.kacau dan biarkan sekali mendidih ..dan bolehlah tutup api...
No comments:
Post a Comment