Bahan Untuk Doh:
- 400 gram tepung gandum
- 1/2 cawan minyak
- 2 sudu besar marjerin
- 1/2 cawan air sejuk
- Sedikit garam
- 1 sudu besar shortening
Cara Menyediakan Doh:
- 1-Campurkan sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan, panaskan minyak,shortening dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.
- 2-Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air jangan masuk semua, kira agak-agaklah hingga tak melekat dekat tapak tangan.
- 3-Setelah menjadi doh,pemukaan doh pun agak licin,bungkus doh didalam plastik..biar selama 15minit didalam peti sejuk
- 4-Setelah 15minit keluar doh dlm peti sejuk ..kemudian barulah dicanaikan doh itu..
Bahan Inti:
- 500 gm ubi kentang
- 200 gm daging cincang
- 2 labu bawang besar -dihiris dadu
- 1 paket kecil rempah kari daging
- 4 ulas bawang putih-dihiris
- 2 tangkal daun kari
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit air
Cara Menyediakannya:
- 1-Panaskan minyak,tumiskan bawang putih,hingga naik bau bersama daun kari.
- 2-Masukkan bawang besar yang dipotong dadu.masukan rempah kari daging, isi daging cincang dan kacau.
- 3-Biarkan seketika, hingga pecah minyak.masukan sedikit air,dan masukkan ubi kentang yang di potong dadu.semua bahan perasa garam dan gula.kacau sekali sekala..
- 4-Biarkan sampai ubi empok.selepas itu bolehlah tutup api dan biarkan sejuk..
- 5-Barulah diisi didalam doh tadi..
No comments:
Post a Comment