Bahan-bahannya:
- 1/2 Bungkus bihun-direndam hingga lembut
- 5 Ekor sotong - dipotong bulat
- 1 Mangkuk kecil daging
- 4 Ulas bawang putih - diketuk
- Sedikit minyak untuk menumis
- 3 Sudu besar serbuk cili
- 2 Sudu besar sos cili
- 2 Sudu besar sos tiram
- 4 Sudu besar cili kisar
- 1 Sudu besar kicap
- Sedikit garam dan gula
- 4 Batang sawi. Sedikit air.
Hiasan:
- Telur , daun bawang dan daun sup. Nak bagi cantik lagi bolehlah ditabur cili merah.
Cara Menyediakannya
- 1-Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih yang diketuk tadi hingga bau wangi.
- 2-Kemudian masukkan sotong dan daging.kacau seketika.
- 3-Masukkan cili kisar,serbuk cili,kicap,sos cili,sos tiram dan sedikit garam dan gula.
- 4-Tuangkan air sedikit supaya rencah2 menjadi sebati dan masak.
- 5-Kemudian masukkan bihun dan sayur sawi. Gaul hingga rata dan masak.
- 6-Bolehlah dihidang diatas pinggan dengan dihias telur dan daun bawang dan sup.
No comments:
Post a Comment