Bahan-bahannya:
- 300 gm ubi keledek
- 1/2 cawan tepung gandum
bahan2 untuk inti
- 1 biji kelapa parut
- 2 btg serai-dikisar
- 2 sudu besar udang kering-dikisar
- 6 tangkai cili kering-dikisar
- 3 ulas bawang merah-dikisar
- Sedikit air asam jawa
- Sedikit gula
- Satu camca kecil jintan manis
- Sedikit garam
Cara Menyediakannya:
- 1-Rebuskan ubi sampai empuk, angkat dan toskannya dan lecekkan ubi .
- 2-Ubi yang telah disejukkan bolehlah masukkan tepung dan gaul rata.
- 3-Sapukan tapak tangan dengan minyak.ambik sedikit doh dan bentukkan bulat2,
- 4-Kemudian leperkan pada tapak tangan dan isikan dengan inti.
- 5-Goreng kuih dengan api sederhana. selalu balik2 kan kuih agar kuih masak dengan baiknya.
- 6-Apabila kekuningan bolehlah diangkat.
Cara Membuat Inti:
- 1-Cili kering, bawang merah, udang kering, serai dan jintan manis hendaklah dikisar halus.
- 2-Campurkan kelapa dengan bahan kisar, sedikit perahan air asam jawa, gula dan garam secukupnya.
- 3-Gaul sebati dan goreng dalam kuali tanpa minyak hingga inti masak.
No comments:
Post a Comment