Wednesday, June 12, 2013

Sambal Ikan Tongkol

sambal ikan kayu

Bahan-bahannya:

  • 4 ketul ikan tongkol-dicuci dan digoreng

  • 6 sudu besar cili kisar

  • 1 labu bawang besar-dikisar

  • 2 ulas bawang putih-dikisar

  • 3 ulas bawang merah-dikisar

  • 1/2 inci halia -dikisar

  • 1 sudu besar kicap manis

  • Sedikit air asam jawa

  • 1 cawan air

  • Sedikit garam dan gula

  • Minyak untuk menumis..


Cara Menyediakannya:

  • 1-Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang telah dikisar ,kecuali cili.tumis hingga naik bau.

  • 2-Masukkan cili kisar,dan goreng hingga cili garing ..

  • 3-Goreng lagi hingga kering sedikit ,dan masukkan kicap dan 1 cawan air.Masak lagi hingga pecah minyak.

  • 4-Masukkan air asam jawa dan kacau seketika..

  • 5-Biarkan mendidih seketika dan masak hingga sedikit pekat dan masukkan ikan tongkol.

  • 6-Masukkan gula dan garam .Masaklah hingga kepekatan yg di anda suka.

  • 7-Apabila masak..bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment